Sitenizin optimizasyonu ne kadar başarılı olursa olsun, sunucunuz bunu işlemekte gecikirse hiçbir anlamı kalmaz. Tam tersi de olumsuz etki yaratır.
Bilmeyenler için küçük bir not; Hosting veya reseller paketleri de bir sunucuda barınır. Hosting yanıt süresi testi gibi arayışlara girmeyin.
Sunucu Yanıt Süresi; Reduce server response times (TTFB) bir internet tarayıcısının, sunucuya gönderdiği isteğe, sunucunun karşılık verme süresi olarak ifade edebiliriz. Tepki süresi ne kadar düşük olursa o kadar iyidir. Gerekli optimizasyon ve tercihlerle yanıt süresini düşürebiliriz.
Bu süreyi minimumda tutarak web sitenizi hızlandırmak için bilmeniz ve yapmanız gerekenleri anlatacağım.
Web sitenizi test edin: PageSpeed Insights

İlk sunucu yanıt süresini azaltın uyarısı varsa siteniz için yapmanız gerekenler var demektir.
Sunucu yanıt süresini etkileyen unsurlar
Sunucu kaynakları: Eğer sunucunuzun cpu, ram, ağ kalitesi düşükse veya lokasyon uyumsuzluğu gibi sorunlar varsa tepki süresi çok yüksek olacaktır.
Kaynak kullanımı limitleri: Hosting veya reseller kullanıyorsanız sunucunuzun kaynak tüketimi sizin kullanımınız için kısıtlanmış olacaktır. Bunu mantığa oturtmanın en kolay yolu limitsiz hosting paketleri gibi ifadeler üzerine biraz düşünmektir. Bir şey hangi şartlarda limitsiz olabilir ki? Sadece anlık kullanım limiti eklediğinizde. Yani size sınırsız ağ trafiği veren bir firmanın, anlık ağ kullanım oranınızı 10kb civarında tuttuğunu düşünün.
Limitsiz ifadesi olsun veya olmasın, hosting paketleri her zaman limitlidir. Sonuçta mevcut sunucunun bir kısmını satın alıyorsunuz, sunucu kaynaklarının tamamını kullanmayı beklememeniz lazım. O sunucuda yüzlerce sitenin olduğunu ve her sitenin aynı kaynağı kullandığını unutmayın.
Bu durum hosting paketinden verim alamazsınız anlamına gelmiyor. Sitenizin optimizasyonu veya hosting paketini satın aldığınız firmanın hizmet politikası ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.
Yazılımlar: Sunucunuzda bulunan yazılımlar tepki süresini etkileyen en önemli konulardan biridir. Bu sadece cPanel, Pleks gibi yönetim panelleriyle ölçülebilir bir durum değildir. Güvenlik önlemleri, mail spam önleyiciler, sunucunun ana işletim sistemi, programların donanımla olan uyumu gibi çok karmaşık konular var. Mesela WordPress siteleri için Apache, LiteSpeed‘e çok yavaştır. Bunun yanında Cpanel, CyberPanel‘e göre çok yavaştır. Nginx ise bazı konularda Apache’den daha yavaş.
Peki neden herkes en hızlı olanı kullanmıyor? En basit cevabı; cPanel varken CyberPanel yoktu. Bir hosting dağıtım firmasıysanız yazılımcılarınız DirectAdmin‘e hakim olduğu için tercih etmiş olabilirler. Bunlar gibi birçok neden var.
Web site optimizasyonu: En önemli konulardan biride bu. Şimdiye kadar bahsettiğim bütün maddeler sorunsuz olabilir, eğer web sitenizin optimizasyonu kötüyse hiçbir anlamı olmayacak.
Öneri: Eğer yeni bir projeniz varsa çok iyi araştırın, doğru kaynaklara sahip olarak temiz bir başlangıç yapabilirsiniz.
Hali hazırda bir WordPress siteniz varsa ve sunucu kaynaklarını yeterli görüyorsanız aşağıdaki önerileri dikkate alarak iyileştirme yapabilirsiniz.
WordPress sunucu yanıt süresini nasıl kısaltabiliriz?
Öncelikle inceleyiniz: Reduce server response times
Sunucu sahibiyseniz, yedek alarak güncelleme işlemlerini gerçekleştirin. OpenLiteSpeed gibi farklı tabanları kullanarak analizlerde bulunun. İmkanınız varsa ağ kalitesi veya lokasyon seçeneklerini ele alın. Gzip’i etkinleştirin. Bu uzun bir konu olduğu için kısaca değinmeye çalıştım.

Hosting sahibiyseniz, barındırma hizmeti aldığınız firmayla iletişime geçin. Gerekli kontroller sonucunda sitenizi farklı bir sunucuya taşıyabilirler veya sizlere önerilerde bulunabilirler. Dönüş sizi tatmin etmezse daha iyi bir firmaya geçiş yapabilirsiniz. Taşıma işlemleri genelde ücretsizdir.
Eklentilerinize ne kadar ihtiyacınız olduğunu değerlendirin. Eklentiler her zaman web sitenize yük oluşturur. En az yük oluşturan eklentileri seçmeniz önemlidir.
Kullandığınız WordPress teması hız konusunda çok kötü olabilir. Seçim yaparken çok dikkatli olmalısınız. Ücretsiz temalardan uzak durmanızda fayda var. İyice araştırılıp, test edilmesi gereken bir konu.
Kullandığınız görsellerin optimizasyonu önemlidir. Resim sıkıştırma gibi seçeneklerden faydalanın. Mümkünse WebP formatı ile görüntü boyutlarını fazlasıyla düşürebilirsiniz. Şuan WebP WordPress için uyumlu olmasa da bazı fonksiyonlarla kullanmanız mümkün.
Veritabanını optimize edin, uyarlayın, onarın. Bu işlemi yapmadan önce yedek alın.
Dış kaynaklardan veri çekmeyi azaltın, mümkünse sıfıra indirin.
Css, Js gibi dosyaları sıkıştırın.
Sorguları en aza indirin. Her sorgu bir veya birden fazla işlemdir. İşlem sayısını düşürmek, çok işlemli web sitelerinde büyük farklar yaratır.
Destek isteyin
Bu maddelere uyulduğu sürece yanıt süreniz ihtiyacınızı karşılayacaktır. Tabii ki her şey bunlardan ibaret değil, çok daha fazlası var. Genel olarak verebileceğim özet bilgiler bunlara kısıtlı, çünkü sonrası projenizin yapısına göre farklılık gösterir.
Konuyla ilgili talepleriniz olursa benimle iletişime geçebilirsiniz.
Bir cevap yazın