Sunucu yanıt süresi nedir ve nasıl optimize edilir?

Sitenizin optimizasyonu ne kadar başarılı olursa olsun, sunucunuz bunu işlemekte gecikirse hiçbir anlamı kalmaz. Tam tersi de olumsuz etki yaratır.

Bilmeyenler için küçük bir not; Hosting veya reseller paketleri de bir sunucuda barınır. Hosting yanıt süresi testi gibi arayışlara girmeyin.

Sunucu Yanıt Süresi; Reduce server response times (TTFB) bir internet tarayıcısının, sunucuya gönderdiği isteğe, sunucunun karşılık verme süresi olarak ifade edebiliriz. Tepki süresi ne kadar düşük olursa o kadar iyidir. Gerekli optimizasyon ve tercihlerle yanıt süresini düşürebiliriz.

Bu süreyi minimumda tutarak web sitenizi hızlandırmak için bilmeniz ve yapmanız gerekenleri anlatacağım.

Web sitenizi test edin: PageSpeed Insights

İlk sunucu yanıt süresini azaltın uyarısı varsa siteniz için yapmanız gerekenler var demektir.

Sunucu yanıt süresini etkileyen unsurlar

Sunucu kaynakları: Eğer sunucunuzun cpu, ram, ağ kalitesi düşükse veya lokasyon uyumsuzluğu gibi sorunlar varsa tepki süresi çok yüksek olacaktır.

Kaynak kullanımı limitleri: Hosting veya reseller kullanıyorsanız sunucunuzun kaynak tüketimi sizin kullanımınız için kısıtlanmış olacaktır. Bunu mantığa oturtmanın en kolay yolu limitsiz hosting paketleri gibi ifadeler üzerine biraz düşünmektir. Bir şey hangi şartlarda limitsiz olabilir ki? Sadece anlık kullanım limiti eklediğinizde. Yani size sınırsız ağ trafiği veren bir firmanın, anlık ağ kullanım oranınızı 10kb civarında tuttuğunu düşünün.

Limitsiz ifadesi olsun veya olmasın, hosting paketleri her zaman limitlidir. Sonuçta mevcut sunucunun bir kısmını satın alıyorsunuz, sunucu kaynaklarının tamamını kullanmayı beklememeniz lazım. O sunucuda yüzlerce sitenin olduğunu ve her sitenin aynı kaynağı kullandığını unutmayın.

Bu durum hosting paketinden verim alamazsınız anlamına gelmiyor. Sitenizin optimizasyonu veya hosting paketini satın aldığınız firmanın hizmet politikası ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.

Yazılımlar: Sunucunuzda bulunan yazılımlar tepki süresini etkileyen en önemli konulardan biridir. Bu sadece cPanel, Pleks gibi yönetim panelleriyle ölçülebilir bir durum değildir. Güvenlik önlemleri, mail spam önleyiciler, sunucunun ana işletim sistemi, programların donanımla olan uyumu gibi çok karmaşık konular var. Mesela WordPress siteleri için Apache, LiteSpeed‘e çok yavaştır. Bunun yanında Cpanel, CyberPanel‘e göre çok yavaştır. Nginx ise bazı konularda Apache’den daha yavaş.

Peki neden herkes en hızlı olanı kullanmıyor? En basit cevabı; cPanel varken CyberPanel yoktu. Bir hosting dağıtım firmasıysanız yazılımcılarınız DirectAdmin‘e hakim olduğu için tercih etmiş olabilirler. Bunlar gibi birçok neden var.

Web site optimizasyonu: En önemli konulardan biride bu. Şimdiye kadar bahsettiğim bütün maddeler sorunsuz olabilir, eğer web sitenizin optimizasyonu kötüyse hiçbir anlamı olmayacak.

Öneri: Eğer yeni bir projeniz varsa çok iyi araştırın, doğru kaynaklara sahip olarak temiz bir başlangıç yapabilirsiniz.

Hali hazırda bir WordPress siteniz varsa ve sunucu kaynaklarını yeterli görüyorsanız aşağıdaki önerileri dikkate alarak iyileştirme yapabilirsiniz.

WordPress sunucu yanıt süresini nasıl kısaltabiliriz?

Öncelikle inceleyiniz: Reduce server response times

Sunucu sahibiyseniz, yedek alarak güncelleme işlemlerini gerçekleştirin. OpenLiteSpeed gibi farklı tabanları kullanarak analizlerde bulunun. İmkanınız varsa ağ kalitesi veya lokasyon seçeneklerini ele alın. Gzip’i etkinleştirin. Bu uzun bir konu olduğu için kısaca değinmeye çalıştım.

LiteSpeed, Nginx ve Apache performans karşılaştırması

Hosting sahibiyseniz, barındırma hizmeti aldığınız firmayla iletişime geçin. Gerekli kontroller sonucunda sitenizi farklı bir sunucuya taşıyabilirler veya sizlere önerilerde bulunabilirler. Dönüş sizi tatmin etmezse daha iyi bir firmaya geçiş yapabilirsiniz. Taşıma işlemleri genelde ücretsizdir.

Eklentilerinize ne kadar ihtiyacınız olduğunu değerlendirin. Eklentiler her zaman web sitenize yük oluşturur. En az yük oluşturan eklentileri seçmeniz önemlidir.

Kullandığınız WordPress teması hız konusunda çok kötü olabilir. Seçim yaparken çok dikkatli olmalısınız. Ücretsiz temalardan uzak durmanızda fayda var. İyice araştırılıp, test edilmesi gereken bir konu.

Kullandığınız görsellerin optimizasyonu önemlidir. Resim sıkıştırma gibi seçeneklerden faydalanın. Mümkünse WebP formatı ile görüntü boyutlarını fazlasıyla düşürebilirsiniz. Şuan WebP WordPress için uyumlu olmasa da bazı fonksiyonlarla kullanmanız mümkün.

Veritabanını optimize edin, uyarlayın, onarın. Bu işlemi yapmadan önce yedek alın.

Dış kaynaklardan veri çekmeyi azaltın, mümkünse sıfıra indirin.

Css, Js gibi dosyaları sıkıştırın.

Sorguları en aza indirin. Her sorgu bir veya birden fazla işlemdir. İşlem sayısını düşürmek, çok işlemli web sitelerinde büyük farklar yaratır.

Destek isteyin

Bu maddelere uyulduğu sürece yanıt süreniz ihtiyacınızı karşılayacaktır. Tabii ki her şey bunlardan ibaret değil, çok daha fazlası var. Genel olarak verebileceğim özet bilgiler bunlara kısıtlı, çünkü sonrası projenizin yapısına göre farklılık gösterir.

Konuyla ilgili talepleriniz olursa benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Dediğiniz gibi sununu seçiminin doğru yapılması proje başında sunucu yanıt süresi için en köklü adım olacaktır. Fakat benim sitem 4 yıllık ve o zamanlar bu tarz konulara ağırlık verilmiyordu. Şimdi benim sunucu yanıt sürem 0,56 civarlarında. Bu oranı düşürmem gerekir mi? Çok mu yüksek demek oluyor. Sitemde herhangi bir yavaşlama söz konusu değil. Yada ben fark etmiyorum. Lütfen destek.

    Yanıtla
    • Herhangi bir değişikliğe gerek var mı yok mu değerlendirmek lazım. Site adresinizi mail yoluyla bana ulaştırın lütfen.

      Yanıtla
  2. Sunucu yanıt süresini kısaltın diyor google amcamız. Demek oluyor ki bu önemli bir konudur. Bu konunun tartışmaya açık bir tarafı yok bence.

    Yanıtla
    • Herkes bütün maddeleri dört dörtlük yerine getiremiyor ve önem sırasına göre hareket ediyor. Örnek bir durum olarak söyleyebilirim ki; diyelim sunucu yanız süresini olumlu bir şekilde karşılayan sunucular 100 tl, karşılamayan sunucular 10 tl, belki de burada 90 tl’yi reklama yatırmak veya başka bir madde için olumlu sonuç amaya harcanabilir. Bu konuların önem derecesi tabii ki bazıları için önemli konular olabilir ve bence tartışılabilir de.

      Yanıtla
      • Tabii ki, katılıyorum.

        Yanıtla
  3. Sunucu yanıt süresini kısaltmak tartışmasız önemli bir konudur. Üstelik bu sayede ziyaretçilere bilgiyi hızlı bir şekilde sunmuş oluruz.

    Yanıtla
    • Evet, başlığın kısaca cevabı bu.

      Yanıtla
  4. merhaba kerem bey, ben blog sıtem ıcın dıgıtalocean 5 dolar verip sunucu aldım ustune vestacp panel kurdum. wordpress kurdum cache eklentileri, css ve javascript küçültme de yaptım. google page speed den test ettıgımde “Sunucu yanıt süresini kısaltın” uyarısı verıyor. Neden böyle oldu paylaşımlı hostingde kullanmıyorum. Bunu nasıl çözebilirim biliyomusunuz?

    Yanıtla
    • Aysel Hanım, sadece bir wordpress sitesi kullanacaksanız kontrol paneline gerek yok bence. Kaynağın çoğunu vestacp kullanmış oluyor. 5 dolarlık sunucuya wordpress kurulumu diye bir konum var, işinizi görür sanırım. Kolay gelsin.

      Yanıtla
  5. Seo çalışmamızda sunucumuzun yanıt süresini düşürmeye çalıştık aklımızdaki soru işaretlerini yine de giderdiğiniz için teşekkürler…

    Yanıtla
  6. teşekkürler

    Yanıtla
    • Rica ederim

      Yanıtla
  7. aynı dertten bende muzdaribim. sunucumla paylastım konuyu 2 sanıyede cevap alınıyor . siz kodlarınızı optimize edin diyolar . bende google 200 ms nın altında olması gerektıgını söyluyo en aza ındırın dıyorum bakalım cevap olarak ne dıcekler.

    Yanıtla
    • Herşeye olduğu gibi buna da cevapları çoktan hazırdır : )

      Yanıtla
  8. Çok basit bir şekilde sunucu yanıt süresini iyileştirme imkanımız varken düşünmeye bile gerek yok. Ben şahsen sunucu yanıt süresini kısaltın hatasını almaktan rahatsız oluyorum. Düzenleme yapamayanlara destek olurum. Bana ulaşın lütfen.

    Yanıtla
    • Mail adresinizi kaldırmak durumundayım. Destek isteyen buradan size ulaşır.

      Yanıtla
  9. Hocam bilgiler çok değerli. Teşekkürlerimle.

    Yanıtla
    • Ben teşekkür ederim.

      Yanıtla
  10. valla 0,36 saniye diyor sanırım artık bu da resimlerden kaynaklanıyor resimleri optimize etme zamanı gelmiş.

    Yanıtla
    • Geç bile kaldın. Ne kadar hız o kadar ekmek.

      Yanıtla
  11. Kısalılmalı bencede. Boşu boşuna sunucuyu laglamaya ne gerek var.

    Yanıtla
    • Bu konuyu üç yıl önceki duruma göre yazmışım. Şuan üç yıl önceye göre hız konusu biraz daha fazla önem kazanmış durumda.

      Yanıtla
  12. Eline sağlık Kerem Hocam

    Yanıtla
    • Teşekkür ederim.

      Yanıtla
  13. Çok eski bir yazı ama gerçekten günümüzdeki teknolojiye göre yazılmış gibi. Benim odaklanmak gereken alaianı öğrenmeme yaradı. Teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın

Anasayfa » Sunucu & Hosting » Sunucu yanıt süresi nedir ve nasıl optimize edilir?