Bu tarz konularda en büyük sıkıntım başlık belirleme. O kadar farklı türklerde aranan bir konuki ne yazsam diye uzun uzun düşünmek zorunda kalıyorum. İşin sonunda yine içime sinen bir başlık oluyor, çözüm olarak konu içerisine farklı arama seçeneklerini h2 kodu ile ekliyorum. Bu sayede benzeri bir çok arama sonucunda yazımı servis edebiliyorum. Başlık beni içerikten daha çok zorluyor, başlığa karar verdikten sonra plansız, projesiz direk yazmaya başlıyorum, kendi kendine sonuçlanıyor.
Arkadaşlar bu yazıyı hangi kafayla yazdım hatırlamıyorum. Konudan bir şeyler çıkartabilirseniz ne mutlu size! Kusura bakmayın. 🙂
Bahsettiğim h2 etiketlemesi seo tekniği olarakta sınıflandırılabilir fakat uygularken yazının seyrini bozmamaya dikkat etmelisiniz.
Digitalocean wordpress phpmyadmin’e nasıl girilir
Bu ilk h2 başlığımız olsun. Konumuz digitalocean sunucularında kullandığımız sitemiz için phpmyadmin yönetimini sağlamak. Digitalocean’da phpmyadmin erişimi, hosting paketlerinde olduğu gibi hazır bir şekilde bize sunulmuyor. Phpmyadmin erişimini nasıl aktif edeceğimizi öğrenelim.
Dikkat: Başlıkta wordpress, Lamp yazsada bu işlem bütün digitalocean servisleri için geçerlidir. MediaWiki, Joomla vs. vs.
Neden phpmyadmin erişimine ihtiyaç duyarız:
- Daha önce hosting’te bulunan sitemizi taşımak için (.sql yedeği yükleme)
- Veritabanı oluşturmak için
- Veritabanı yedeği almak için (.sql)
- Veritabanı karakter seti değişimi (güncellenen yazılımlar için gerekebiliyor)
- Güvenlik amacıyla uygulanacak işlemler için gerekli olabiliyor.
- Kaybolan şifreleri yenilemek
- Tablo onarımı, uyarlama vs.
Aslında bu liste biraz saçma oldu, saymakla bitmez çünkü. Listelemeye başlarken belki maddelerle ilgili sorun yaşayanlar çözümü nerede arayacağını öğrenir diye düşündüm. Bir çok sorun veritabanı erişimiyle çözülebiliyor.
Digitalocean phpmyadmin kurulumu (mysql)
Bu başlıkta bir arama seçeneği olduğu için araya serpiştirdim. Var sayıyoruz ki daha önceden kullandığımız bir servis var ve bu serviste wordpress olsun. Digitalocean üzerinden çok rahat bir şekilde yedek alabiliyoruz ama yinede bizim manuel olarak sadece veritabanı (sql) yedeği almamız gerekti. Bu işlem için veritabanına bağlanmamız gerekiyor.
Videoda SSH bağlantısı yaptığımda verilen şifre bir kerelik değildir. Her SSH bağlantınızda şifre yeniden veriliyor.
SSH bağlantısı yaptığımızda şifremiz:
Your MySQL root user's password is TaqnKmDalT
Bu şekilde bize verilecek, şifremizi kopyalayıp bir yere kaydedin.
PhpMyAdmin kurulumu için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz
apt-get install phpmyadmin
Bizden onay isteyecektir, Y komutuyla kabul ediyoruz.
Karşımıza seçenekler çıkacak, boşluk tuşuyla apache seçip devam etitğimizde şifre ekranı açılacaktır. Daha önce koyalayıp kaydettiğimiz şifreyi girip ilerledikten sonra bizden yeni şifre isteyecektir. Şifremizi belirledikten sonra phpmyadmin girişi yapabiliriz. Tabi yeniden başlattıktan sonra.
service apache2 restart
Site adı veya ip adresiyle aşağıdaki gibi giriş yapabilirisiniz.
http://IP ADRESİ/phpmyadmin/
Artık bütün phpmyadmin işlemleri için erişimimiz açılmıştır.
Ekleme: 15.07.2018
Digitalocean altyapısında yaptığı bir değişiklik nedeniyle Phpmyadmin paneline giriş için son bir işlem daha yapmamız gerekiyor. Aşağıdaki komutu çalıştırın.
cat /root/.digitalocean_password
Çalıştırdığımızda aşağidaki gibi iki şifre görüntülenecektir.
root_mysql_pass="şifre" wordpress_mysql_pass="şifre"
Bu şekilde Phpmyadmin şifremizi öğrenmiş olduk. Şifremiz root_mysql_pass kısmındadır. Kullanıcı adımız root. Bu şekilde siteadresini.com/phpmyadmin sayfasından giriş yapabilirsiniz.
Digitalocean phpmyadmin video
Sanırım fazla uzattım, zamanınızı aldıysam kusura bakmayın. Kolay gelsin, sorun yaşarsanız bana ulaşın. Her zaman yardımcı olurum.
Bir cevap yazın