SSH yoluyla dosya düzenlemek

Bir çok sebepten ötürü, SSH bağlantısı sizin için güvenli ve kolay bir bağlantı yöntemidir. Kullanma gereği duyduğum durumlardan birine sebep olan güvenlik konusudur. Kendi bilgisayarım dışında hiç bir bilgisayarla ftp bağlantı kullanarak sunucuma erişmek istemem.

Bu büyük bir güvenlik açığı yaratır, zaten genel anlamda FTP bağlantısı pek güvenli bir bağlantı yolu değildir, bu durumu bilmediğiniz bir bilgisayarla daha güvensiz bir hale getirmek istemeyiz.

Bu yüzden en güvenli bağlantı yöntemi olan SSH kullanmayı tercih ederim. Gerek gördüğüm bir diğer durum ise, bilgisayar güvenli olsa bile ftp programı yoksa, program yükleme işlemiyle zaman harcamak istemiyor olamamdır.

Sizin daha farklı gerekçeleriniz olabilir, konuyu uzatmadan işleme geçelim. Bu konuyu her zaman olduğu gibi bir video kullanarak daha zengin bir hale getireceğim.

Örnek işlem olarak hayali bir durum yaratalım; arkadaşımızın evindeyiz ve sitemize belli bir adresten yoğun bir şekilde ziyaretçi geliyor. Bir çok raporlamayı etkileyen, gereksiz trafik harcayan bu durumu engellemek için, yönlendirme yapan siteyi .htaccess dosyamıza yapacağımız ufak bir değişiklikle engellememiz gerekiyor.

Bilmediğimiz bir bilgisayar olduğu için ftp bağlantısı yapmak istemiyoruz veya ufak bir değişiklik için ftp programı yüklemek istemiyoruz. Bu yüzden en sağlıklı ve kısa yol SSH bağlantısı yapmaktır.

SSH ile sunucu bağlantısını sağladıktan sonra aşağıdaki komutu kendi sitenize göre uyarlayarak çalıştırın.

Yapmamız gereken işlem:

 sudo nano /var/www/html/.htaccess

Bu komutla .htaccess dosyasızı açıyoruz. Açılan dosyada gereken değişiklikleri yaptıktan sonda dosyayı kapatmak için;

 Ctrl + X

kısa yolunu uyguluyoruz. Değişiklik yaptığımız için bizden bu değişikliklerin kayıt edilip edilmemesi onay isteyecektir. Son olarak değişikliklerin kayıt edilmesi için

Y

komutuyla işlemi bitiriyoruz.

SSH dosya düzenlemesi – Video


Yorumlar

“SSH yoluyla dosya düzenlemek” için 5 yanıt

  1. Fırat G. avatarı
    Fırat G.

    Merhaba Kerem Bey, konu için çok teşekkür ederim. SSH bağlantısı en güvenilir bağlantı yöntemi olduğu için her zaman ilk tercih olmalıdır. Dosya düzenleme konusunda alışkanlık haline getirilirse zamanla çok daha pratik bir yöntem olarak görülmeye başlanıyor.

    1. Kerem SARI avatarı
      Kerem SARI

      Fırat Bey, güzel yorumunuzu paylaştığınız için asıl ben teşekkür ederim. Size katılıyorum.

  2. Musa g. avatarı

    Profesyonel takılmak için şirkette kullandığım bir yöntem, genelde birileri varken 🙂 SSH işlemleri karizma oluyor.

    1. Kerem SARI avatarı
      Kerem SARI

      Seni seni 🙂

  3. Çok teşekkür ederim, işimi kolaylaştırdınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir