Mac Os x SSH bağlantısı

SSH linux sunucularımızı sadece komutlarla yönetebileceğimiz bağlantı yöntemidir. SSH, “Secure Shell” Tükçe’si Güvenli Kabuk kısaltılmışıdır. Windows işletim sistemlerinde ssh bağlantısı için ücretsiz olan Putty programını kullanırız.

En yaygın kullanılan ssh bağlantı programı olmasına rağmen mac os x işletim sistemleri için kullanılabilir sürümü yok, çünkü mac kullanıcıları “ssh” bağlantısı için mac os işletim sistemi içerisinde bulunan “terminal” uygulamasını kullanabilme lüksüne sahiptir.

SSH bağlantısı için Terminal uygulamasını başlatmak ve aşağıdaki komutları uygulamamız yeterlidir.

ssh root@sunucu ip adresiniz

devamında sunucu şifrenizi isteyecektir. Şifremizi girerken güvenlik nedeniyle terminal ekranında hiç bir değişiklik olmayacak, siz şifrenizi yazıp giriş yapın.

Mac Os x SSH Bağlantı Hatası

“REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED”

Eğer sunucu şifremizi değiştirdiysek, ilk ssh bağlantımızda bu hatayı alacağız. Yaptığımız ssh bağlantılarında terminal uygulaması sunucu ip adresini ve şifresini güvenli bir şekilde kayıt altına alır. Şifre değişikliği durumunda tekrar ssh bağlantısı yapmaya çalıştığımızda terminal uygulaması bu durumu güvenlik açığı olarak kimliklendirecek ve bağlantı yapmanızı engelleyecektir.

Hatanın çözümü için aşağıdaki komutu uygulamanız yeterlidir. Bu komutla terminal uygulamasının kaydettiği şifre bilgisini sıfırlamış olacağız.

ssh-keygen -R ip adresi

Komutu uyguladıktan sonra sunucunuza ssh bağlantısı yapabilirsiniz.

“Mac Os x SSH bağlantısı” üzerine 10 yorum

  1. Windows 10’da ssh’ı destekliyor, sadece aktif edilmesi gerekli, eğer bu bir lükse putty gibi yazılımlar şifreleri hafılarında tutup otomatik giriş imkanı sunduğu ve birçok şeyi yeni başlayanlara karmaşık gelmemesi için kolaştırışılmış ve görsel bir arayüz şeklinde sunulmuş olması bulunmaz hint kumaşı yapıyor olsa gerek. 🙂 Mac’in ssh’ı varsaylan olarak desteklediğini bilmiyordum, teşekkürler.

    Yanıtla
  2. Teşekkür edeirm çok işime yaradı. Ubuntu 22 macos ssh key dosyasını bir türlü görmüyordu. Bu komutu hem ubuntuda hem macos terminalde çalıştırdıktan sorna sorunsuz bağlandım.

    Yanıtla

Yorum yapın