İçerik kalitesi tamamen sizin yeteneklerinize, bilginize, tecrübenize dayalıdır. Hız ve okunabilirlik kalitesi ise sunucu özelliklerinize ve kullanacağınız temaya bağlıdır.
Şu an neredeyse bütün hosting firmaları belli bir kalitedir. Ufak bir araştırmayla ihtiyacınız olan hızı sağlayacak bir hosting satın alabilirsiniz. Peki tema?
Sonuç olarak hız ve okunabilirlik konusunda en büyük söz hakkı tercih edeceğiniz WordPress temasında olacaktır. Bu yüzden temaları çok iyi tanımamız gerekiyor. Hadi başlayalım.
Test edeceğimiz WordPress temaları
Öncelikle bilmenizi isterim ki, öyle otuz-kırk temadan bahsetmeyeceğim. WordPress temalarını üç gruba ayıracağız ve en iyilerini değerlendireceğiz.
İlk grup: “Seo uyumlu, en hızlı WordPress temaları”
Birinci grup: Kendi dünyasını yaratmış en üst düzey framework’ler. Bu grup benim her zaman ilk tercihim olmuştur. İstediğiniz gibi özelleştirebileceğiniz kaliteli bir alt yapıya sahip temalardır. Bu alanda dünya genelinde her zaman karşılaştırılan iki temadan bahsedeceğiz.
İkinci grup: Büyük bir kitlenin tercih ettiği, hemen hemen bütün WordPress kullanıcısının en az bir kez bir yerlerde rastladığı temalar. Themeforest satışı binlere ulaşan üç temayı değerlendireceğiz.
Üçüncü grup: Yine Themeforest satışları binlerin üzerinde, oldukça popüler fakat, Newspaper ve Sahifa kadar ön planda ve gelişmiş özelliklere sahip olmayan diğer WordPress temalarını değerlendireceğiz.
Daha doğrusu temsilen bir temayı test edeceğim. Bu temanın test sonuçları birinci ve ikinci tema grubunun dışında kalanların en iyilerini temsil edecek diyebiliriz.
WordPress tema testleri altyapısı
Tema testlerimizi aynı zamanda videolu olarakta konuda bulabilirsiniz. Test sonuçlarını benim internet hızım pek etkilemeyecek fakat videodaki sayfa yükleme süreleri vs. sizin açınızdan daha anlaşılır olsun diye değerleri paylaşıyorum. Bu hız anlık değişiklikler gösteriyor ama ortalaması budur.
Sunucu Özellikleri
WordPress’imizi bir sunucuya kuracağız. Hosting tercih etmememin sebebi paylaşımlı olmalarıdır. Testlere vereceği tepsi sürekli değişeceği için sağlıklı olmayacaktır. Bu yüzden Digitalocean firmasından standart özelliklerde bir sunucu üzerinden tema testlerimizi gerçekleştireceğiz.
- Memory (RAM): 2
- CPU: 1
- Disk: SSD
- Lokasyon: Frankfurt
- IP: Statik
CPanel gibi vb herhangi bir kontrol paneli yok. Bu sebeple bütün sunucu kaynağını WordPress kullanacak. Sunucuda ihtiyacımız olan Apache, Mysql gibi servisler yüklü.
Burada önemli olan her temanın aynı kaynaklarla eşit bir şekilde test edilmesidir. Sunucunun vereceği tepki değişken değildir. Tamamen sanallaştırılmış, hiçbir şekilde bu kaynakların etkilenmeyeceği bir yapıya sahiptir.
Testte kullanacağımız alan adı Google Domain‘de.
WordPress’te hiçbir eklenti bulunmayacak. Ana sayfa ve altı bin kelimelik bir yazının bulunduğu iki sayfanın testini yapacağız. Temalar lisanslıdır ve indirildiği gibi yüklenecek.
Test Sevisleri
Web sitemizi test edebileceğimiz yüzlerce servis var. Bunların arasında alanında en iyi olanlarını tercih ettim. Hepinizin bildiğini düşündüğüm test siteleridir.
Google PageSpeed Insights: Süresel olarak sadece sunucu yanıt süresini test ediyor. Eğer 0.20sn üstüne çıkarsa uyarı verir. Sunucu yanıt süresi sayfalarınızın kaç saniyede yüklendiğini göstermez. Sunucunun tarayıcıya verdiği tepti olarak yorumlayabiliriz. Bu sonucun büyük bir kısmı sunucu özelliklerine dayansada, kullanacağınız tema da bu sonucu etkilemektedir.
Bunun dışındaki yaptığı bütün testler yapısaldır.
Örneğin CSS dosyanızda kaç bayt veri olduğuna bakmaz. Dosyanız çok büyük, sayfanın yüklenme süresini geciktiriyor tarzında değilde, verileri sıkıştırarak x bayt kazanabilirisiniz şeklinde önerilerde bulunur.
Google PageSpeed Insights sitenizi aşağıdaki başlıklarla test ediyor.
- Açılış sayfası yönlendirmelerinden kaçının
- CSS’yi küçültün
- Görünür içeriğe öncelik verin
- HTML’yi küçültün
- JavaScript’i küçültün
- Oluşturmayı önleyen JavaScript ve CSS kodlarını ekranın üst kısmındaki
- içerikten kaldırın
- Resimleri optimize edin
- Sunucu yanıt süresini kısaltın
- Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın
- Sıkıştırmayı etkinleştirin
Pingdom ve GTmetrix: Testlerini beraber değerlendirebiliriz. İkiside sitenizi detaylı bir şekilde tarayarak en ince ayrıntısına kadar veriler oluşturuyor. CSS dosyanız kaç bayt, kaç saniyede yüklendi, reklam kodlarınız sitenizi ne kadar geciktiriyor gibi en iyi sonuçları alacağız.
İkisininde genel bir puanlama sistemi var. Sitenizin performansına yüz üzerinden puan veriyor. Genel anlamda siteniz kaç saniyede yüklendi, kaç sorgu çalıştırdı, sayfa boyutunuz ne kadar, dünya genelinde diğer web sitelerinden ne kadar daha hızlısınız veya yavaşsınız. Bu genel veriler dışında temamızın kullandığı bütün dosyaları, sorguları tek tek analiz edebileceğiz. Detay analiz için Pingdom’u kullanacağım, görsel açıdan daha okunaklı.
Testmysite Withgoogle: Temanın mobil alanda ne kadar başarılı ve hızlı olduğunu test edeceğimiz servistir. Google’nin sunduğu bir hizmetidir. Önemsemeniz gereken bir test. Günümüzde mobil kullanıcıların yoğunluğunu düşünürseniz asla bir kenara koyamayacağımız bir testtir.
DiyThemes Thesis Seo ve Hız Testi
Şu an bu yazıyı okuduğunuz sitede kurulu olan temadır. Hemen hemen orijinal haliyle kullanıyorum. Görsel ve yapısal durumunu daha hızlı bir hale getirmek için çok küçük değişiklikler uyguladım. Thesis olarak bilinir, dünyanın en köklü temalarından biridir. Aslında sadece bir tema olarak yorumlamamız yanlış olur. Başlı başına WordPress alt yapısını kullanan büyük bir yazılımdır. Yüklediğiniz an WordPress’in mevcut özelliklerini olumlu yönde değiştiren, gereksiz sorgulardan kurtaran ve size tasarımınızı istediğiniz gibi geliştirmenize imkan sunan güçlü bir yönetim paneli sunuyor.
Önemli uyarı: Bütün oranlar eşit miktarda normalinin altındadır. Yani örnek olarak bir test sonucunda %70 çıkan oran aslında %85’dir. Çünkü yapılması gereken tarayıcı önbellekleme ve benzeri gibi ayarlamalar yapılmadı.
Thesis Google PageSpeed Insights
Thesis Pingdom
Thesis GTmetrix
Thesis Testmysite Withgoogle
Genesis Hız ve Seo Testi Sonuçları
Oldukça başarılı sonuçlar elde ettik. Thesis kadar olmasada bu sonuçlar mükemmel.
Genesis Google PageSpeed Insights
Genesis Pingdom
Genesis GTmetrix
JNews Seo ve Hız Testi Sonuçları
Burayı okumadan sonuçları değerlendirmeyin lütfen. JNews bin küsür dosyadan oluşan bir tema. Panelden yükleyemediğim için FTP’den yüklemek zorunda kaldım. Daha önce kullandığım için biliyorum, bu temayla birlikte en az on eklenti kullanmak zorundasınız. Bütün bunlara rağmen kendi cache eklentisi sayesinde neredeyse PageSpeed testlerinde %98’lik bir orana yükselebiliyor. Fakat bu hızlı bir tema olduğunu kanıtlamıyor. Arka planda çalışan onlarca sorguyu görmezden gelemeyiz.
Peki neden aynı kategoride bulunan Newspaper gibi daha popüler bir temayı değilde JNews’i bu teste dahil ettiğimi sorarsanız eğer, kategorisinde bence en iyi temanın JNews olduğunu söylerim. En önemlisi JNews Google PageSpeed gibi testlere önem vermesidir. Hızı ön planda tutan bir geliştirici kadrosu var.
Hız konusunda JNews’le iyi bir iş çıkartılabileceğini söylüyorlar. Hatta bu konuda keremsari.com’u sitelerinde örnek olarak gösterdiler.
Increase Google Page Speed for JNews
JNews Google PageSpeed Insights Test Sonuçları
JNews Pingdom
JNews GTmetrix
JNews Testmysite Withgoogle
Click Mag Seo ve Hız Testi Sonuçları
Daha önce bahsettiğim gibi en başarılı ve popüler temaların dışında kalan yine hatırı sayılır satışı bulunan diğer temalar arasından seçtiğim Click Mag teması test sonuçlarıda eklentilerin kurulu olmadığı boş bir siteden alınmıştır. Bu tarz temaları eklentileri yüklemeden kullanmak çok zor. Test sonuçlarını analiz ederken dikkate almanızda fayda var.
Click Mag Google PageSpeed Insights
Click Mag Pingdom
Click Mag GTmetrix
Click Mag Testmysite Withgoogle
Newspaper
Görmekten bıktığım bir tema. Kimi çok hızlı, kimi çok yavaş bir tema olarak yorumluyor. Ben size doğrusunu söyleyeyim; JNews gibi arka planda sayısız eklenti çalıştıran bir temadır. Bir sürü ikinci eklentiler üzerine kurulu bir yapısı var. Bu temayla başarı elde edilemez mi? Edilir tabi. Ama konumuz olan hız ve seo açısından mantıklı bir tercih değil.
Sahifa
Seo konusunda birçok kişinin önerdiği bir temadır. Hatta seo alanında adını duyurmuş çoğu uzman bu Sahifa temasını kullanıyor. Benim gözümde Newspaper veya JNews’ten pek bir farkı yok. Aynı mantıkla eklentiler üzerine kurulu bir yapısı var.
Test Sonuçlarını Karşılaştırma
En iyi WordPress temasını en iyi test servisleriyle analiz ettik. Bu çalışmanın sonucunu karşılaştırma tablomuz belirleyecek.
Tabloyu analiz etmeden önce bilmeniz gerekenler:
- Mesela sayfa yükleme süresi 0,71 sn olan temayla 1,64 sn olan temanın Pingdom genel ve Gtmetrix genel değerleri neredeyse aynı. Bunun sebebi genel oranların sitenin yapısını analiz etmesinden kaynaklanıyor. Yani bir tema işini on satır kodlamayla görüyor, diğer tema otuz satır kodlamayla. Bu oran genel değerleri değiştirmez, bazı siteler içeriği nedeniyle beş yüz sorguyla, yirmi mb sayfalardan oluşuyor olabilir. Genel test sonuçları daha çok sıkıştırma, ön bellek, HTML yoğunlu, CSS dosyalarının yükleme sıralaması gibi birçok test sonucunda oluşuyor.
- Pingdom ve Gtmetrix yükleme ve sorgu sayısındaki farklar testi gerçekleştirdikleri lokasyondan kaynaklanıyor. Her tema aynı lokasyondan test edildiği için aralarındaki farkla en iyi WordPress temasını rahatlıkla çıkartıp alabiliriz. İki test servisinin bu oranları farklı olsada birbirine çok yakın ve temalar arası fark oranları neredeyse aynı.
- Daha önce bahsetmiştim sanırım. Ufak tefek iyileştirmelerle %80-90 oranlarını %100’e çıkartabiliyoruz. Sıfır kuruluma hiçbir ayar yapmadan test işlemi yapıldığı için her oran normalinden %10-15 daha düşük gözüküyor.
Sorgu sayıları, sayfa boyutları ve yükleme süreleri en önemli verilerdir.
TEST SONUÇLARI | Thesis | Genesis | JNews | Click Mag |
Google PageSpeed Mobil | %80 | %73 | %67 | %74 |
Google PageSpeed Masaüstü | %97 | %93 | %89 | %92 |
Pingdom Genel | %88 | %89 | %88 | %88 |
Pingdom Daha Hızlı | %94 | %87 | %77 | %83 |
Pingdom Sorgu | 4 | 16 | 22 | 22 |
Pingdom Sayfa Boyutu | 13.2 kb | 128,6 kb | 325,6 kb | 392.3 kb |
Pingdom Yükleme Süresi | 0,71 sn | 1,12 sn | 1,64 sn | 1,30 sn |
GTmetrix Genel | %99 | %99 | %93 | %97 |
GTmetrix Yslow | %93 | %76 | %74 | %75 |
GTmetrix Sorgu | 5 | 18 | 23 | 26 |
GTmetrix Sayfa Boyutu | 16.4 kb | 117 kb | 334 kb | 376 kb |
GTmetrix Yükleme Süresi | 0,9 sn | 1,5 sn | 2,2 sn | 2,1 sn |
Testmysite Withgoogle | 2 sn | 3 sn | 3 sn | 3 sn |
*Pingdom Daha Hızlı: Dünya genelindeki sitelerden ne kadar daha hızlı olduğunu yüzde oranıyla sunuyor.
*Testmysize Withgoogle: Genel bir mobil kullanıcısının genel internet ve telefon özellikleriyle sitenizi kaç saniyede açtığını test ediyor.
*Pingdom ve GTmetrix Sayfa Boyutu: Sitenizdeki bütün dosyaların toplam yükleme boyutu.
Hocam sonunda böyle konu açtınız. Şunu net söylüyorum, adam gibi en iyi WordPress temalarını tanıtmışsın. Neden iyi, neden kötü olduğunu adama gibi verilerle sunmuşsun. Beklediğim konu tamda buydu. Çok teşekkür ediyorum. 100 lerce en güzel WordPress kunusu var, hepsi aynı temaları listelemiş yok en iyi 40 tema 30 tema falan filan. Neye göre, kime göre iyi? Noktayı koymuşsun Hocam, eline sağlık.
Teşekkürler Hocam.
Çok teşekkürler Kerem Bey, güzel olmuş. Zanlımca en iyi ifadesi on tema veya üstünü kapsamamalı. En iyiler en fazla üç adet olur.
Ben teşekkür ederim.
Kerem Bey, analizler çok iyi. Videoyu sabırsızlıkla bekliyorum.
İlk fırsatta hazırlayacağım. Konuyu hazırlamam tahminimden haha uzun sürdü. Yoksa eş zamanlı videoyu da hazırlayıp ekleyecektim.
Eline sağlık Kerem. Tam beklediğim gibi bir içerik olmuş.
Teşekkür ederim.
Elinize sağlık Kerem Bey. Thesis açık ara önde gözüküyor fakat bazı sebepler Genesis’in daha tercih edilebilir bir tema olduğunu gösteriyor. Gerek eklentilerle uyumu ve görsel açıdan Thesis’e göre daha avantajlı olması.
Tabi, görsel açıdan uğraşmamak isteyenler ve vazgeçemediği eklentileri olan kişiler için mantıklı bir tercih. Genesis sonuçta.
Hocam daha önce sizinle çalışmıştık. Mail adresimden hatırlarsınız belki. En iyi WordPress temaları başlığını görünce çok heyecanlandım doğrusu. Sizin çalışmalarınızdaki titizliğinizi bildiğim için en ince ayrıntısına kadar kusursuzluğu görene kadar öneride bulunmayacağınızı biliyordum. Yazılarınızı zevkle okuyorum. Bu konuda bir çok soruma cevap oldunuz. Çok teşekkür ederiyorum.
İnanın bu düşüncelerinizle çok mutlu ettiniz.
Neden en iyi oldukları konusunda bilimsel sonuçlarlar vermişsiniz resmen. Analizlere baktığımda Thesis temanın standart WordPress sorgularından daha düşük sorgu sayısı verdiğini görüyorum. Bu beni düşündürdü doğrusu. Araştıracağım.
Merhaba, yorumuzun için teşekkürler. WordPress’in standartında gelen bir çok özelliği devre dışı bıraktığıyla ilgili resmi sitelerinde açıklamaları var yanlış hatırlamıyorsam.
Her eklenti wp site için güvenlik zaafıdır. En iyisi eklentisiz bişeyler yapabilmek.
Kesinlikle katılıyorum. Güvenlik açısından bir şekilde önlem alınsa bile ek sorgu yaratacağı sayfaların için açılış süresini uzatacaktır.
Bence Türkiye’de gelmiş geçmiş en iyi WordPress temaları konusunu okudum! Analizler inanılmaz yerinde ve güçlü kaynaklarla oluşturuldu. Fakat çoğu kişi bu temalardan haberdar değildir. Onlara istinaden: Bilinmesede dünyanın en iyi WordPress temaları Genesis ve Diy Themes’dir. En iyileri başlıklı bir yazıda eğer bu iki tema yoksa kapatın o sayfayı. Teşekkürler Kerem Hocam.
Hasan Bey bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Mükemmel bir kaynak oldu. Elinize sağlık. Bu veriler üzerinden birçok firmanın WordPress temalarını değerlendirebiliriz.
Teşekkür ederim, biraz geç oldu.